OVER ALBERT WEIJMAN

de aarde en de dichter

Albert C.M. Weijman, PhD (1947-2021) was bioloog en dichter. Hij was medeoprichter van de International Stress Management Association Nederland. Als levensgenieter was hij redacteur van het magazine ‘El Gusto, de filosofie van het genieten’. In 2018 publiceerde hij zijn levensbundel ‘Zie!, waarom mensen dichten’. Leven is méér dan kennis vergaren, ervaart de bioloog. Als ‘ongediertefilosoof’ schrijft hij over superdieren. ‘Leven is levenskunst’ beseft de dichter.

Albert schreef zijn nieuwe levensbundel Toevallige Bedoelingen als een vervolg op zijn dichterlijk debuut Zie! (2018). Het boekje is opnieuw een mengeling geworden van filosofische beschouwingen en poëzie. Filozie dus. Een mengeling van wijsheden die de schrijver bij andere schrijvers mocht ontdekken en leren waarderen. Vervolgens heeft hij die bestaande gedachten vermengd met zijn eigen ervaringen van toevallig vallen en bedoeld weer opstaan. Al doende ging hij de smaak van de levenskunsten waarderen. Het zijn kunsten die therapeutisch werken, zonder therapie te zijn. Filozie leert ons het wonder zien wanneer een toevalligheid verandert in bedoeling. FiloZien.

Als reiziger vertrekt Albert graag met de noorderzon. Naar de Hebriden, Zweden, de Noorse fjorden, Faeröer, IJsland, Jan Mayen en Spitsbergen. De horizon tegemoet. Naar waar de natuur nog wild is en mensen klein. Daar waar verwondering en mysterie mensenkennis overstijgen.

Zijn boekje ‘KOFFIE, ons rustpunt is in voorbereiding en verschijnt in het voorjaar van 2020.


tanjatrots@gmail.com 06-47112313